Διαδικασία Έκδοσης Βεβαίωσης Νομιμότητας με την Καταβολή 30% Προστίμου του Ν.4014/2011

Στην ερώτηση που μας έχουν θέσει πολλοί συνάδελφοι, για το πως είναι δυνατόν να εκδοθεί βεβαίωση νομιμότητας για την ολοκλήρωση μιας συμβολαιογραφικής πράξης με την καταβολή του 30% του προστίμου για αυθαίρετο που έχει ενταχθεί στις διατάξεις του Ν.4014/2011 και την έκπτωση 10% που την συνοδεύει, η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Τ.Ε.Ε. που μας δόθηκε, είναι η παρακάτω.

"Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ενημέρωσης του συστήματος για την εφαρμογή της έκπτωσης του 10%. Εφόσον έχει εξοφληφεί το 30% του συνολικού προστίμου, η έκπτωση του 10% θα αφαιρεθεί από τις υπολειπόμενες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αντίστοιχο αίτημα ή άλλη αυτόματη διαδικασία μέσω του λογισμικού.

Ο μηχανικός μπορεί, μετά τη πληρωμή του 30% και σε συνεννόηση με το συμβολαιογράφο, να εκδόσει βεβαίωση μεταβίβασης μέσω συστήματος, άσχετα από την δήλωση αυθαιρέτου, αναφέροντας στην περιγραφή «κατ’ εφαρμογή του Ν. 4117/2013 και μετά την εξόφληση του 30% του συνολικού προστίμου της υπ΄ αρ. …  δήλωσης αυθαιρέτου». Επίσης, θα χρειαστεί να επισυνάψει το pdf της δήλωσης αυθαιρέτου, όπου αναγράφεται το ποσοστό εξόφλησης του συνολικού προστίμου, στη σελίδα που φαίνονται οι πληρωμένες δόσεις.

Πιο αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:


1.ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΕBΑΙΩΣΗΣ
2.ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ) ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ :
"ΚΑΤ ΦΑΡΜΟΓΗΝ ΤΟΥ Ν. 4117/13 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ 30% ΤΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.................... ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ"
3. ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΟΣΕΩΝ ΕΩΣ 30%
4.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 2 
5.ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ PDF ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΟΠΟΥ ΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ."

Σχόλια